Berga recupera els actes tradicionals de Nadal i crea un recinte màgic d'activitats al Convent de Sant Francesc

Última revisió 03-02-2022 09:56
09/12/2021

Berga celebrarà intensament les festes de Nadal recuperant el format habitual dels actes tradicionals i incorporant novetats en algun dels esdeveniments programats durant el període festiu nadalenc, sempre que la pandèmia i les restriccions de la Covid-19 ho permetin. Les àrees de Festes i Joventut de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració de diverses entitats i persones a títol individual estan treballant per ultimar els preparatius de l’arribada dels patges i patgesses reials, la creació d’un recinte màgic d’activitats, la festa de Cap d’Any i la cavalcada de reis.

Un recinte màgic i lúdic

El Convent de Sant Francesc es convertirà en un Recinte Màgic de Nadal del 27 al 29 de desembre. L’equipament cultural acollirà tres jornades lúdiques d’activitats permanents i propostes variables adreçades al públic familiar. La programació inclou jocs de taula, exposició de pessebres, lectura de contes i tallers nadalencs de fanalets, maquillatge, xapes i màscares dels Reis d’Orient, entre d’altres. Les activitats estaran dinamitzades per les entitats Amics del Pessebre de Berga, Escoltes de Berga, Cia. de Jocs l’Anònima, Activa i La Residual, Players i Grup Colònies a Borredà. També es comptarà amb la col·laboració de Gemma Rosell, Antònia Molera, Angelina Vilella i Òscar Guijarro.

El recinte romandrà obert de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Per participar en les activitats caldrà inscriure’s prèviament a través del portal web www.ticketcara.com/b/ajuntament-berga. Es requerirà la inscripció pels infants i les persones adultes que visitin el Recinte Màgic de Nadal. La inscripció es podrà fer a partir del 9 de desembre, a les 20 h.

La regidora de Festes, Roser Valverde, ha explicat que davant “la bona acollida que va tenir l’espai del Convent de Sant Francesc per acollir la rebuda dels Reis d’Orient, aquest any s’ha apostat per crear un recinte nadalenc i mantenir l’esperit de l’any passat”. Valverde ha comentat que “hi haurà diferents activitats simultànies pel públic familiar. Els nens i nenes i joves que vulguin passar un matí, una tarda o un dia al recinte màgic podran participar en les activitats que més els agradi”.

Cita reial presencial i virtual

L’arribada dels patges i patgesses reials presentarà diverses novetats, ja que adoptarà un format híbrid i es produiran canvis en la data i la ubicació de la rebuda dels infants. Segons les últimes notícies rebudes des de terres llunyanes, els patges i patgesses dels Reis d’Orient preveuen arribar a la ciutat de Berga el dilluns, 27 de desembre, a les 9:30 h. La comitiva arribarà a l’Ajuntament de Berga, on serà rebuda per les autoritats locals i, posteriorment, desfilarà fins a la capella del Santíssim de l’església de Sant Francesc amb l’acompanyament musical de l’Escola Municipal de Música de Berga. Els emissaris i emissàries reials atendran els nens i nenes de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Per accedir a la capella i entregar les cartes als patges i patgesses caldrà inscriure’s a través del portal web www.ticketcara.com/b/ajuntament-berga, a partir del 9 de desembre, a les 20 h. En aquest cas, caldrà fer una inscripció per a cada persona (infants i persones adultes) que vulgui accedir-hi.

Els infants berguedans també tindran l’oportunitat de parlar amb els emissaris i emissàries reials de forma virtual durant la jornada del 27 de desembre. Les famílies podran concertar una cita perquè els infants puguin ser atesos i ateses per videotrucada durant 5 minuts, aproximadament. D’aquesta manera, els assistents i assistentes reials podran conversar i transmetre les peticions realitzades pels nens i nenes als Reis d’Orient. L’atenció virtual dels patges i patgesses es farà de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Per sol·licitar cita cal accedir al portal web www.patge.cat/berga, el qual ja està disponible.

Festa de Cap d’Any

Berga recuperarà l’oferta festiva de Cap d’Any per donar la benvinguda al 2022 amb una revetlla musical que es farà la nit del 31 de desembre, al Pavelló Municipal d’Esports (Pavelló Vell). El regidor de Joventut, Isaac Santiago, ha destacat el fet de “recuperar la celebració de la festa de Cap d’Any després de l’aturada obligatòria de l’any passat per la Covid-19”. Santiago ha explicat que “es mantindrà el mateix format de l’edició de 2019, però s’introduiran novetats amb la venda d’entrades anticipades i el nombre d’actuacions musicals”.

L’esdeveniment està organitzat per les àrees de Joventut i Festes del consistori berguedà i comptarà amb la col•laboració de l’Handbol Berga. La festa s’adreça a persones a partir de 16 anys i caldrà presentar el certificat Covid i el DNI per accedir al recinte i fer ús de la mascareta. El punxadiscos berguedà Lluís Siles (Siles Events) obrirà la ronda d’actuacions (00:30 h), Thug Life trepitjarà l’escenari per interpretar versions de diversos grups musicals (1:30 h) i DJ Flowwa tancarà la nit una sessió de música urbana i comercial (3:30 h). La festa començarà a les 0:30 h i finalitzarà a les 5:30 h.

El recinte disposarà de servei de bar durant la vetllada musical, hi haurà una barra de còctels sense alcohol i servei de guarda-roba. També s’habilitarà un photocall perquè el públic assistent pugui fotografiar-se i tenir un record de la nit de Cap d’Any i compartir-ho a través de les xarxes socials (#capdanyberga). D’altra banda, s’habilitarà un espai amb estufes i una food-truck a la zona d’accés del pavelló.

Les entrades per assistir a la festa de Cap d’Any es podran adquirir de forma anticipada a partir del dijous, 9 de desembre, a les 20 h al portal web www.ticketcara.com/b/ajuntament-berga. L’entrada anticipada tindrà un preu de 10 €, mentre que l’entrada adquirida a taquilla costarà 15 €. Les dues modalitats d’entrada inclouen un tiquet per a una ampolla d’aigua que es podrà reomplir en una font instal·lada a l’exterior del recinte i un tiquet pel consum de xurros i xocolata. En total, es posaran a la venda unes 900 entrades anticipades. Les persones menors de 16 anys podran participar en la festa de Cap d’Any, però hauran d’anar acompanyades d’una persona adulta o hauran de presentar una autorització signada pel pare, mare o tutor/a legal.

Cavalcada de reis

Melcior, Gaspar i Baltasar tornaran a recórrer els carrers de la ciutat durant la tarda del 5 de gener juntament amb un seguici format per patges i patgesses, portadors de torxes, estendards i l’acompanyament musical l’Escola Municipal de Música de Berga. L’estel lluminós iniciarà la desfilada a les 17 h des de la Plaça de Gernika. La comitiva reial seguirà pels carrers Pere II, Mestre de Pedret, Salvador Espriu, Isaac Albéniz i Pere III fins arribar a la carretera de Sant Fruitós, el carrer del Roser i la plaça de la Creu. En aquest punt del recorregut, els reis deixaran les carrosses i continuaran la ruta a peu pel carrer de la Ciutat fins a la plaça de Sant Pere. Enguany, l’adoració del pessebre i l’ofrena d’or, encens i mirra es farà a les escales de l’església de Santa Eulàlia. Tot seguit, els Reis d’Orient es dirigiran a l’Ajuntament de Berga on l’alcalde, Ivan Sànchez, els entregarà les claus de la ciutat que els permetrà accedir a les llars berguedanes durant la nit per deixar-hi els regals. Melcior, Gaspar i Baltasar s’adreçaran als infants des del balcó consistorial i, tot seguit, rebran els nens i nenes a la Sala de Plens del consistori. Enguany, els caramels que repartiran els reis seran sense sucre i sense gluten. La cavalcada comptarà amb la participació de La Bauma dels Encantats i el Grup Colònies a Borredà.

El 5 de gener, abans de l’inici de la cavalcada de reis, es lliurarà un obsequi a les residències i centres de dia de la ciutat de part de Ses Majestats els Reis d’Orient.

Roser Valverde i Isaac Santiago durant la presentació dels actes de Nadal 2021-22

Enllaços