Cal Rosal i Berga connectaran els nuclis urbans amb un trenet per promoure la dinamització comercial, turística i nadalenca el 18 i 19 de desembre

Última revisió 28-01-2022 12:45
16/12/2021

Atenció! Últim avís pels passatgers i passatgeres del Carrilet de Nadal, el trenet turístic que connectarà els nuclis urbans de Cal Rosal i Berga durant el cap de setmana del 18 i 19 de desembre.

Es tracta d’una acció comercial i turística impulsada pels ajuntaments d’Olvan i Berga amb la col·laboració de les associacions de comerciants i botiguers de Cal Rosal, Olvan i Berga per oferir una nova proposta que permetrà complementar l’oferta d’activitats que es porten a terme durant el període nadalenc a ambdós municipis i a la comarca. El trenet serà gratuït, comptarà amb quatre parades i oferirà un petit recorregut urbà i interurbà entre Cal Rosal i Berga.

El tren carrilet

El Carrilet de Nadal disposarà d’una cinquantena de places pels viatgers i viatgeres que vulguin completar el recorregut entre Cal Rosal i Berga. El tren comptarà amb quatre parades (Cal Rosal, Plaça de la Creu, Plaça de Viladomat i Berga Resort). El dissabte, 18 de desembre, es portaran a terme 9 trajectes amb sortida des de Cal Rosal, de 9:30 a 18:30 h, i hi haurà una aturada del servei durant la franja del migdia. El diumenge, 19 de desembre, s’han programat 6 trajectes que es faran durant el matí, de 9:30 a 14:30 h.

Programació d’activitats de Nadal

El tren permetrà connectar els nuclis urbans de Cal Rosal i Berga per fomentar la dinamització dels eixos comercials i també per gaudir de l’oferta d’activitats de Nadal. El Carrilet de Nadal recorrerà el passeig de la Indústria de Berga coincidint amb la celebració del mercat setmanal de dissabte i també passarà pel passeig de la Pau. A més, hi haurà una parada al càmping Berga Resort per afavorir el flux de persones cap als dos municipis. Un altre dels atractius del trajecte serà la celebració de la 3a edició del Mercat de Nadal de Cal Rosal que comptarà amb 25 parades de productes nadalencs i una programació farcida d’activitats infantils, actuacions musicals i ball en línia. El Mercat de Nadal es podrà visitar el 18 de desembre, de 10 a 20 h i el 19 de desembre, de 10 a 14:30 h.

Sinergies entre municipis

El Carrilet de Nadal és un prova pilot i suposa una oportunitat per establir sinergies entre municipis. L’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat, s’ha mostrat satisfet de sumar esforços per “tirar endavant aquesta proposta conjuntament i és una mostra de la voluntat de treballar coses conjuntes com a comarca”. Prat ha agraït l’assessorament i el suport rebut per la delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central i els cossos de seguretat a l’hora de tramitar la documentació per fer realitat aquesta proposta.

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, també s’ha referit a la col·laboració entre municipis i ha expressat que “Cal Rosal hauria de ser l’exemple que volem de comarca. Darrerament, s’ha posat en qüestió el lideratge de Berga com a capital comarcal, però crec que liderar no vol dir que només passin coses a Berga, sinó que també celebri les coses que es fan a altres municipis. Al Berguedà som 39.000 habitants i si no tenim una visió global de comarca, crec que fem un flac favor a la ciutadania”.

Connexió veïnal i comercial

El trenet turístic també permet teixir vincles veïnals i comercials. El regidor de Turisme de l’Ajuntament de Berga, Andreu Comas, s’ha referit a l’assemblea de barri celebrada el passat mes de novembre amb el veïnat de Cal Rosal que forma part del terme municipal de Berga. Comas ha explicat que en aquesta trobada “els veïns i veïnes ens van recordar que totes les activitats festives que s’organitzen a Cal Rosal són per a tothom i no pel veïnat d’un dels tres termes municipals amb què es divideix Cal Rosal. Per això, quan va sorgir la idea del tren, vam creure que era una bona oportunitat de treballar conjuntament per Cal Rosal, així com de promocionar el comerç i el turisme més enllà dels límits municipals”.

El president de Bergacomercial, Xavier Orcajo, s’ha mostrat content amb la iniciativa i ha reiterat la necessitat d’invertir recursos per dinamitzar comercialment la ciutat. Orcajo ha comentat que “aquesta iniciativa hauria de suposar un canvi en la dinamització del comerç per part del consistori berguedà. Aquesta iniciativa és positiva pel fet que la gent podrà passejar, comprar, gaudir de la ciutat i arribar fins al Mercat de Nadal de Cal Rosal amb tren. És un pack ideal i estic convençut que moltes famílies ho aprofitaran”.

Acció reivindicativa

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, també ha vinculat el carrilet nadalenc a la mobilitat de la comarca. “La proposta té una vessant molt turística, però també vol ser una petita reivindicació de l’antic carrilet que teníem al Berguedà. No ens cansem de repetir que una altra forma de mobilitat ha de ser possible al Berguedà, sobretot quan els grans nuclis urbans ens volen posar cada vegada més pals a les rodes als que vivim a comarques. Per tant, no deixa de ser una petita reivindicació adreçada al Govern de la Generalitat per recordar que la distribució ferroviària i de mobilitat no pot fer-se a esquena del territori”.