El XXIV Memorial Ricard Cuadra estarà protagonitzat per la Banda del Memorial i el Quartet Mèlt

Última revisió 10-06-2022 10:31
08/06/2022

El concert de músiques de La Patum recuperarà la normalitat després de dos anys de pandèmia.

L’any 2020 es va suspendre i l’any passat es va fer un concert al Teatre Municipal de Berga amb peces per a banda extretes de l’arxiu de la Banda del Memorial Ricard Cuadra. Es tracta d’un arxiu que disposa de composicions d’una altíssima qualitat, moltes de les quals només s’han pogut escoltar una vegada en el concert de Patum.

El llegat de Ricard Cuadra

Aquest hauria de ser el XXV Concert del Memorial Ricard Cuadra, però serà el XXIV pel fet que el 2020 no es va poder celebrar a causa de la Covid-19. Fa 25 anys que en Ricard Cuadra ens va deixar, després d’organitzar l’any 1997, el tercer Concert de Músiques de La Patum. L’enorme importància de la tasca encetada per Cuadra per a la recuperació, dignificació i endreça de la música de La Patum, encara no ha estat prou reconeguda per la ciutat de Berga i, especialment, pel col·lectiu patumaire.

Més d’una vintena d’edicions

El Concert de Patum és un concert singular que es fa cada any el dissabte abans de la celebració de la setmana de Corpus. La totalitat del concert es fa a partir de les melodies de la festa berguedana. Això vol dir que el repertori que es toca cada any és original, inèdit i escrit expressament per a aquest concert. L’organització del Memorial Ricard Cuadra intenta convidar músics de renom per tal que col·laborin en aquest esdeveniment. Al llarg dels anys han escrit i/o interpretat obres per a aquest concert persones reconegudes com Albert Guinovart, Manel Camp, Llibert Fortuny, La Dharma, Àlex Martínez, Lloll Bertran o Andrea Motis, entre d’altres. S’ha fet música de La Patum amb acordions, orquestra de corda, grups de percussió, big band de jazz, cobla, coral... i sempre amb la participació de la Banda del Memorial Ricard Cuadra integrada per músics de totes les formacions berguedanes que toquen La Patum i que, voluntàriament, dediquen una part del seu temps a fer possible aquest esdeveniment musical anual que ha esdevingut la porta d’entrada a la setmana de La Patum de Berga.

El Quartet Mèlt

Enguany, l’organització recupera el concert que s’hauria d’haver fet l’any 2020. La Banda del Memorial Ricard Cuadra actuarà juntament amb el Quartet Mèlt, que interpretarà obres escrites pels compositors berguedans Robert Agustina, Sergi Cuenca, Roger Belmonte i Ferran Badal.

El Quartet Mèlt és un grup vocal format per quatre joves cantants units pel món del cant coral català que van decidir emprendre un il·lusionant projecte conjunt amb l’objectiu de gaudir de la música i transmetre-la a tothom qui els escoltés. El quartet està integrat per la soprano Carolina Alabau (Rubí), la contralt Ariadna Olivé (Barcelona), el tenor Eloi Fort (Tarragona) i el baríton Oriol Quintana (Sabadell). Treballen un repertori molt ampli i variat, basat especialment en obres escrites per a cor mixt a quatre veus a cappella, i que comprèn des de la música antiga fins a temes moderns de gèneres diversos i de caràcter popular. Van fer-se molt populars guanyant el concurs “Oh, Happy Day” de Televisió de Catalunya i, des d’aleshores, han sovintejat les seves actuacions arreu de Catalunya.

Repertori de l’actuació

El repertori de la primera part del concert inclourà des de balls de Gegants, basats en cançons populars que tenen lletra, però que incorporen arranjaments de Robert Agustina, a peces amb lletres inèdites de Pep i Màrius Moneo, com els temes republicans de Queralt i Patum amb música de Roger Belmonte o bé el rap dels Plens arranjat per Sergi Cuenca i  l’havanera dels Gegants de Sergi Cuenca. També hi haurà peces recuperades i revisades per a l’ocasió com els arranjaments per a coral de Ferran Badal, peces noves com la fuga del Ball de l’Àliga de Robert Agustina i la coneguda cançó “L’últim tirabol” de Francesc Ribera (Titot) amb un nou arranjament de Sergi Cuenca. La segona part del concert serà un salt complet de Patum a càrrec de la Banda del Memorial Ricard Cuadra amb alguna col·laboració del Quartet Mèlt.

Data i horari del concert

El Concert de Patum: XXIV Memorial Ricard Cuadra es farà el dissabte, 11 de juny, a la plaça de Sant Pere, a les 21:30 h. En cas de mal temps, es traslladarà al Teatre Municipal de Berga. El preu de les entrades és de 15 € amb cadira i 10 € sense cadira. Les entrades es poden adquirir anticipadament a l’Oficina de Turisme de Berga, situada al carrer dels Àngels, 7. També es podran adquirir entrades abans de l’inici del concert, a les taquilles instal·lades als accessos de la plaça de Sant Pere. L’esdeveniment està organitzat pel Memorial Ricard Cuadra i l’Ajuntament de Berga.

(*) Notícia elaborada pel Memorial Ricard Cuadra.   

Concert del Memorial Ricard Cuadra de 2019
Concert del Memorial Ricard Cuadra de 2019
Autor: Ajuntament de Berga