La 4a Cursa i caminada de la Dona se celebrarà el 16 d'octubre i posarà el focus en el càncer de pit que pateixen els homes

Última revisió 06-03-2023 11:59
30/09/2022

Sis quilòmetres de solidaritat per donar visibilitat al càncer de pit. Aquest és l’objectiu de la 4a edició de la Cursa i caminada de la Dona que se celebrarà el 16 d’octubre.

Es tracta d’un esdeveniment esportiu no competitiu i apte per a tothom organitzat per Ginkgo, l’Associació de Persones Afectades de Càncer al Berguedà, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga, el Consell Comarcal del Berguedà i Bergacomercial. La prova esportiva s’iniciarà a la plaça Font del Ros de Berga, a les 10 h.

La invisibilitat d’un càncer que també afecta els homes

L’edició d’enguany estarà dedicada al càncer de pit que pateixen els homes, tenint en compte que el 2 % dels diagnòstics d’aquest tipus de càncer afecta el sector masculí de la població. La presidenta de Ginkgo, Aurora Fernández, ha explicat que existeix “una manca de conscienciació sobre el càncer de mama en els homes i, per això, el diagnòstic acostuma a fer-se més tard, quan la malaltia està més avançada”.

Per donar visibilitat a aquesta causa, Ginkgo dedicarà la caminada a l’associació de càncer de mama masculí, INVI. A més, s’ha programat una xerrada titulada “Càncer de mama en homes? Sí”, a càrrec de Marc Minaya, pacient afectat de càncer de mama. Aquesta xerrada és oberta a tothom i es farà el divendres, 7 d’octubre, a la sala blava del Casal Cívic (Pl. St. Joan, s/n), a les 18 h.

Esport i solidaritat

La cursa i caminada de la Dona és un esdeveniment festiu, apte per a tothom, que consistirà en completar un recorregut d’uns 6 quilòmetres al voltant de la serra de Noet. La prova començarà i finalitzarà a la plaça Font del Ros i tindrà dues modalitats per fer el recorregut caminant o corrent. En el cas de la cursa, l’organització ha apostat per un recorregut alternatiu de dificultat moderada per atraure els clubs d’atletisme de la comarca. Per participar en la cursa i caminada caldrà inscriure’s prèviament, de forma presencial o en línia, i el donatiu serà de 10 €, per a persones majors de 12 anys.

Les inscripcions es podran fer els dissabtes 1 i 8 d’octubre, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h; els dimarts 4 i 11 d’octubre i els dijous 6 i 13 d’octubre, de 17 a 19 h a la botiga de Ginkgo, situada al carrer de la Ciutat, 2 (Cal Fàbregas). També s’ofereix la possibilitat de fer la inscripció a través d’un formulari en línia disponible en aquest enllaç:

https://tmtiming.com/inscripcionscursaginko2022

L’entrega dels dorsals i bosses d’obsequi es farà el dissabte, 15 d’octubre, a l’Hotel d’Entitats (C/ Mestre Pedret, 2), de 10 a 13 h i de 17 a 20 h.

Col·laboració de carnisseries i forns de pa locals

Ginkgo oferirà un esmorzar calent a les persones que participin en la cursa i caminada solidària. En aquesta ocasió, gairebé una desena de carnisseries, xarcuteries i forns de pa de la ciutat que formen part de Bergacomercial s’han sumat a la iniciativa aportant els productes per elaborar els entrepans de l’esmorzar. Els comerços col·laboradors són les carnisseries i xarcuteries Guixé, Rosell, Marmi, Casafont, Colell, Casa Fígols i els forns Can Curtichs, Pabevsa i l’Espurna. Núria Romero, secretària de l’entitat Bergacomercial, ha agraït la col·laboració dels establiments en aquest esdeveniment.

Donacions per a la investigació

Una de les funcions que realitza Ginkgo és l’organització d’activitats solidàries per a la recaptació de fons amb l’objectiu de destinar-los als centres d’investigació dels hospitals especialitzats en el càncer. La presidenta de Ginkgo ha fet balanç de les xifres assolides en els darrers anys i ha destacat els més de 62.000 € recaptats, entre el 2018 i el 2022. Del total, uns 37.000 € han estat entregats a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona per a la investigació del càncer infantil i 25.000 € a l’Institut Català d’Oncologia de l’Hospital Duran i Reynals.

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha destacat la tasca d’acompanyament que realitza l’entitat a les persones afectades de càncer. Sànchez ha dit que cal “donar les gràcies a l’entitat per la recaptació de diners per una causa tan justa, tenint en compte que el càncer és una malaltia transversal que malauradament ens afecta o ens afectarà a tots”. Més enllà dels diners, l’alcalde ha esmentat “la importància de visibilitzar la malaltia i l’acompanyament a qualsevol persona que ho necessita en el dol quan et diagnostiquen la malaltia del càncer. Per mi, aquesta és una feina impagable que fan les companyes de Ginkgo”.

Presentació de la 4a Cursa i caminada de la Dona
Presentació de la 4a Cursa i caminada de la Dona
Autor: Ajuntament de Berga