L'exposició "Bombers 40 anys" arriba a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga

Última revisió 09-05-2022 09:30
03/05/2022

Aquest dimarts, 3 de maig, s’ha inaugurat l’exposició commemorativa "Bombers 40 anys", a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga. Es tracta d’una mostra que repassa la història de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), creada l’any 1980.

La inauguració ha comptat amb la participació del cap del Parc de Bombers de Berga, el caporal Lluís Fernández, la bibliotecària Anna Graupera i l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez.

El valor de recuperar la història

L’exposició sobre el 40è aniversari dels bombers s’ha endarrerit a causa de la pandèmia de la Covid-19. Tot i això, la mostra ha estat possible gràcies a l’esforç i l’altruisme de persones vinculades al cos de bombers que han invertit temps de forma desinteressada amb l’objectiu de rescatar, conservar i difondre la història dels bombers a Catalunya. El caporal Lluís Fernández, cap del Parc de Bombers de Berga, ha volgut agrair l’esforç de les persones que han buscat el material que s’exposa. Fernández ha expressat que “és un plaer veure que la història dels bombers està viva. Com a servei públic que som, és important que la gent sàpiga d’on venim per poder donar resposta a les necessitats de la societat”.

La bibliotecària Anna Graupera, ha destacat la importància que l’ajuntament aposti per l’equipament cultural per acollir aquesta exposició, ja que “com a centre cultural que som, la mostra ens permet oferir als usuaris i usuàries els coneixements sobre la història i l’evolució dels bombers. A banda d’això, també ens permet fer èmfasi en l’interès de les dones que vulguin ser bomberes”.

L’alcalde i regidor de Governació de Berga, Ivan Sànchez, ha elogiat la tasca desenvolupada pel cos de bombers afirmant que “s’ha convertit en referent per a moltíssimes persones, no només en els moments d’emergència per incendis o accidents, sinó també en altres moments durs pel país”. Sànchez ha expressat la voluntat que aquesta exposició pugui originar altres iniciatives culturals. En aquest sentit, l’alcalde ha convidat els bombers a participar en el projecte Àgora Cultural portant a terme una conferència sobre l’evolució de la tasca dels bombers, tenint en compte que el Museu Comarcal de Berga disposa d’un carro de bombers antic que donava ús a la fàbrica tèxtil de Cal Rosal.      

Un recorregut per l’evolució dels bombers

L’exposició està comissariada pel grup 14x40 de la DGPEIS i inclou maniquins amb els equipaments de diversos grups operatius dels Bombers de la Generalitat, vitrines amb documentació històrica i monitors en què es projecten vídeos sobre com és l’interior d’un parc de bombers, l’evolució històrica dels vehicles del servei i què és el foc, entre d’altres. També s’hi repassen els serveis més importants fets pels Bombers de la Generalitat al llarg de les seves quatre dècades de vida i les campanyes publicitàries impulsades per evitar els incendis forestals al llarg de tots aquests anys.

Una exposició itinerant

Berga és el segon punt de la itinerància de l’exposició, que es va presentar oficialment el passat mes de desembre a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, a Puigcerdà. A la capital del Berguedà, la mostra es podrà visitar a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet fins al 23 de juny, data en què començarà el seu trasllat a Manresa. L’horari d’obertura de la biblioteca és el següent: Els matins de dimecres i divendres, de 10 a 13:30 h; les tardes de dilluns a divendres, de 15:30 a 20 h; i els dissabtes, de 9:30 a 13:30 h.  a 13:30 h. 

Presentació de l'exposició 'Bombers 40 anys'
Presentació de l'exposició 'Bombers 40 anys'
Autor: Ajuntament de Berga