La festa d'Els Elois incorpora una remullada festiva sense animals i manté les accions per garantir el benestar animal

Última revisió 18-07-2025 13:54
18/07/2025

Berga es prepara per a una nova edició de la festa d’Els Elois, que se celebrarà el 26 i 27 de juliol.

La tradició prové de l’antiga festa gremial que aplegava persones de diferents oficis tradicionals vinculats al ferro, el metall, el fang i el foc, així com els traginers que desenvolupaven les seves activitats amb els animals de càrrega. Tots ells, integraven el gremi de Sant Eloi, patró que dona nom a la festivitat d’Els Elois. L’edició d’enguany incorpora novetats com la creació d’una passada festiva, sense animals, però amb aigua i xaranga musical, amb l’objectiu de fomentar la participació del jovent i potenciar el rapte de la núvia. A més, també hi haurà un concert de versions la nit de dissabte.

La festa és organitzada per l’Ajuntament de Berga i la Junta Conservadora d’Els Elois amb la col·laboració de l’Associació de veïns de la Pietat, el veïnat de la plaça Santa Magdalena, l’Agrupació Teatral la Farsa i la Colla Sardanista Cim d’Estela amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Activitats pel públic juvenil

Un dels objectius de l’edició d’enguany és incrementar la implicació del jovent en els actes de la festa. Per fer-ho, s’ha ideat una passada amb aigua, però sense animals, que es farà dissabte al vespre. Aquesta activitat comptarà amb la participació del tabaler d’Els Elois i la xaranga Entrompats Band. Es tracta d’un acte vinculat a l’escenificació del rapte de la núvia, tal com ha comentat Lourdes Sensada, membre de l’Agrupació Teatral la Farsa. “Tot i que falta acabar de concretar el recorregut, serà una remullada festiva que ens permetrà lligar-ho amb el rapte de la núvia, tenir una tarda més completa d’activitats”. La vetllada de dissabte es completarà amb un concert de versions a càrrec del grup berguedà Vertigen. Arnau Roca, membre del grup, ha assegurat que tot i ser una activitat pel jovent, “tothom qui vingui s’ho passarà molt bé”. A més, el veïnat de la Pietat col·laborarà en aquest esdeveniment oferint servei de bar a la plaça.    

Actes tradicionals

La celebració inclou els actes tradicionals com per exemple l’anunciament de la festa, les passades, la benedicció dels animals, l’audició de sardanes, les recreacions teatrals del rapte de la núvia, la boda típica de l’Alt Berguedà i el ballet de Déu, la missa en honor a Sant Eloi, l’acte de lliurament de ferradures i el ball popular.

Enguany, la xocolatada popular de diumenge al matí tornarà a fer-se a la plaça de Santa Magdalena (els dos últims anys s’havia fet a la plaça de Sant Pere), gràcies a la implicació del veïnat, que també s’encarregarà de guarnir la plaça per a l’ocasió, tenint en compte en aquest emplaçament s’ubica la capella de Sant Eloi, tal com ha esmentat Marisa Mena, veïna de la zona.  

La regidora de Festes de l’Ajuntament de Berga, Ermínia Altarriba, ha dit que “la festa segueix una línia continuista aplicant la normativa de benestar animal que s’ha anat implementant els últims anys” i també ha esmentat el reforç de les activitats juvenils.   

Josep Cuberas, president de la Junta Conservadora d’Els Elois ha fet una crida a la participació i ha destacat el fet que el barri vell tingui més protagonisme aquest any amb la voluntat “que la festa perduri i que la gent de Berga participi tirant aigua o deixant-se mullar”. 

Presentació del programa i espectacle d’arts escèniques

El text del programa de mà de la festa d’Els Elois ha estat elaborat per Toni Massanés, gastrònom i director general de la Fundació Alícia. El text gira entorn de l’alimentació com a individus i comunitat, el coneixement i les emocions que experimentem o el paper dels traginers a l’hora de transportar productes i coneixement a les fondes. El text es complementa amb fotografies de les antigues cases de menjar i fondes que hi havia a la ciutat, i també fotografies de la festa. El divendres 25 de juliol es presentarà el programa d’Els Elois de 2025, a la sala de sessions del consistori berguedà, a les 19 h. L’acte comptarà amb la participació de l’autor del text del programa d’enguany titulat “Un viatge compartit”. En total, s’han editat 400 programes que inclouen la informació sobre la programació de la festa i que es distribueixen gratuïtament a l’Oficina de Turisme de Berga.

La jornada es completarà amb l’espectacle Pell muda de la Cia. Llumeü. Es tracta d’una proposta de circ, dansa i teatre físic protagonitzada per Laura Marsal i Miquel Carbonell. El muntatge formava part de la programació de la mostra d’arts escèniques i música, El Forn, però es va suspendre a causa de la pluja (4 de juliol) i s’ha pogut reprogramar en el marc de la festa d’Els Elois. L’espectacle és gratuït i es farà el divendres 25 de juliol, a la plaça de la Pietat, a les 22 h.

Mesures de benestar animal

L’Ajuntament de Berga i la Junta Conservadora d’Els Elois mantenen les mesures adoptades els últims anys per millorar el benestar animal i garantir la preservació de la festa. En concret, es manté la xifra d’animals participants en la festa (vint rucs, deu cavalls i quatre mules) i s’utilitzaran rucs procedents de la Garrotxa per reduir l’itinerari i el temps emprat en el transport dels èquids. També es continuarà fent la formació obligatòria sobre maneig i benestar dels animals a les persones que participin en les passades i la limitació de l’edat de les persones que munten els rucs. No es permetrà la participació amb animals propis, sinó que només es podran utilitzar els èquids proporcionats per l’organització de la festa. Pel que fa a les passades, els cavalls no pujaran fins al portal de Santa Magdalena, mentre que els rucs completaran aquest tram del recorregut sense genets al damunt.

Formació obligatòria sobre el maneig i benestar dels animals

Un any més, es durà a terme un taller de traginers adreçat a les persones que vulguin participar en les passades de dissabte a la tarda i diumenge al matí. És una sessió de caràcter didàctic i demostratiu que serà d’assistència obligatòria pels infants menors de fins a 12 anys que muntaran els rucs i les persones adultes que acompanyaran els infants a peu. El taller de traginers es farà el dissabte 26 de juliol al carrer del Programari Lliure, a l’antic espai que ocupava el SES Serra de Noet, de 16 a 17 h.

La inscripció del taller de traginers es pot fer a través d’un formulari disponible a l’aplicació per a dispositius mòbils Berga Connecta i també de forma presencial a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) de l’Ajuntament de Berga fins al dijous 24 de juliol, a les 13 h. La formació és obligatòria, malgrat que els participants l’haguessin fet l’any passat.

Es poden inscriure dos infants per ruc, que faran torns per pujar-hi, de manera que no podran muntar el ruc a la vegada. Així mateix, es poden inscriure dues persones adultes per ruc, per tal d’acompanyar els infants a peu. L’adult acompanyant serà el responsable de l’animal durant la passada fins a retornar-lo al mateix lloc de recollida.

Recomanacions sobre l’ús d’aigua i benestar animal

Tal com s’ha fet en les últimes edicions de la festa, l’Ajuntament de Berga ha emès un ban municipal adreçat a la ciutadania en què s’estableixen una sèrie de recomanacions sobre l’ús de l’aigua i el benestar animal per garantir el bon desenvolupament de la festa. El ban ha estat imprès i es col·locarà en diversos punts de l’espai públic per on transcorren les passades.

Pel que fa a l’ús d’aigua en la passada de diumenge al matí, es demana fer-ne un ús moderat. En referència al llançament d’aigua, es recomana fer ús de recipients petits, assegurant que no continguin un gran volum d’aigua, i que l’aigua es llenci de manera que caigui de dalt a baix, en forma de pluja. També es demana explícitament no llençar aigua directament al cap dels animals, sinó que l’aigua ha de caure sobre la persona que munta el cavall o el ruc.

En el ban també s’esmenta l’obligatorietat de fer el taller de traginers per participar en les passades amb animals, així com la limitació d’edat i el nombre d’infants que poden muntar els rucs. A més, s’informa que no es poden utilitzar animals propis per a les passades, sinó que cal utilitzar únicament els que hagin estat proporcionats per l’organització.

Representants de l'organització de la festa d'Els Elois, durant la presentació feta al portal de Santa Magdalena
Representants de l'organització de la festa d'Els Elois, durant la presentació feta al portal de Santa Magdalena
Autor: Ajuntament de Berga