La Fira de Santa Tecla de Berga ha estat testimoni de l’evolució social i econòmica de la comarca al llarg dels segles.
És un punt de trobada que combina tradició i modernitat, ja que manté l’essència ramadera i incorpora nous espais i propostes. La fira se celebrarà el 20 i 21 de setembre i tornarà a ocupar la plaça de Viladomat i el passeig de la Indústria per convertir-se en un gran aparador de productes locals, activitats i experiències amb l’objectiu de connectar els productors agroalimentaris, la restauració i el públic visitant.
La Fira de Santa Tecla de 2025 és impulsada per l’Ajuntament de Berga en col·laboració amb la Cambra de Comerç de Barcelona al Berguedà, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i l’Associació Hostaleria i Turisme del Berguedà amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
Enguany, la Fira de Santa Tecla ha establert sinergies amb diferents institucions i entitats del territori per convertir-se en una cita clau i estratègia pel Berguedà.
Ermínia Altarriba, regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, ha mostrat el seu agraïment a les entitats, organitzacions i persones vinculades a la fira. “Les fires són una suma d’esforços de molts particulars i institucions que volen donar visibilitat a la seva activitat. Aquest any apostem per millorar-la i ampliar-la incorporant el sector gastronòmic amb la complicitat dels agents de territori i crec que serà un revulsiu important per a aquesta fira”.
Meritxell Torrentó, membre del Consell de la Cambra de Comerç de Barcelona al Berguedà, ha destacat la importància de generar sinergies entre els diferents sectors de la comarca i de visibilitzar el potencial del territori, aprofitant l’oportunitat que suposa el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia. “Creiem que és molt important posar en valor la riquesa agroalimentària del Berguedà, i fer-ho a través de l’experiència i el coneixement dels productors, la indústria i els restauradors del territori”, ha afirmat.
Sebastià Prat, president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, s’ha referit a la iniciativa com una oportunitat estratègica de futur. “Al llarg de l’any es fan fires i mercats per fomentar els productes de proximitat, però que Berga lideri l’aposta estratègica per la sobirania alimentària és important a l’hora d’impulsar iniciatives i fires que són estratègiques i sectorials. Aquesta cooperació és una manera d’enfortir-nos i mostrar que fent les coses conjuntament, podem arribar molt més lluny del que som ara”.
Sílvia Culell, presidenta de l’Associació Hostaleria i Turisme del Berguedà ha destacat el binomi paisatge i producte. “Els llaços entre productors i restauradors han de ser més forts i aquest any tenim l’oportunitat de demostrar a Catalunya que som un territori gastronòmicament potent. La gastronomia no és potent si no hi ha un bon producte i les persones que fan que el paisatge i el territori sigui visitable, agradable i estigui protegit. És important que la fira mostri què som i què volem ser al Berguedà”.
L’esperit de la fira és inseparable de la vida al camp i la ramaderia. Generacions de famílies berguedanes han viscut la Fira de Santa Tecla com un moment clau de l’any: l’ocasió per establir acords comercials i enfortir vincles entre pagesos i artesans. Alhora, és una finestra oberta al futur, amb noves propostes que connecten la tradició amb les necessitats actuals de la societat i del territori.
La fira també és un espai de memòria col·lectiva perquè passejar-hi és reviure l’ambient de les fires antigues, on el bestiar, les eines de pagès i els productes de collita pròpia eren protagonistes. Per reviure aquest món rural, s’hi podrà veure l’espai tradicional del bestiar (aquest any dividit en dos sectors diferenciats, als extrems de l’espai firal), una mostra d’eines del camp antigues, junt amb la presència de l’Associació de Defensa Forestal del Berguedà i Revolta Pagesa. Enguany, també seran a la fira les Dones de Bosc, una associació creada recentment per donar visibilitat a les dones en el sector forestal.
Al llarg del cap de setmana, hi haurà tallers i activitats infantils per despertar la curiositat i transmetre els valors del camp: coneixement dels animals de granja, amb la Grangeta de la Mel, que mostrarà la riquesa i diversitat del món avícola; activitats de descoberta del camp, perquè els infants puguin veure i tocar allò que es conrea i com arriba a la taula; espais de joc i aprenentatge per gaudir en família amb una gimcana pagesa. La Cabanya del Pastor, amb David Casaponsa ens mostrarà la capacitat innovadora d’un sector que es reinventa per a les noves generacions. Enguany, comptarem també amb la presència del Parc Natural del Cadí-Moixeró que donarà a conèixer els productors que estan dins el parc, alhora que faran un taller de descoberta pels més menuts.
La Fira de Santa Tecla de Berga 2025 també dedicarà un espai al món de la mascota, amb activitats pensades per a tots aquells que conviuen amb gossos: es farà el II Concurs de gossos petaners (i d’altra mena) de la mà de l’Associació d’Autisme del Berguedà. La fira també vol ser un espai de sensibilització i responsabilitat. Per això, el Refugi d’Animals de Graugés oferirà activitats i xerrades destinades a conscienciar sobre la importància de l’adopció responsable i la cura dels animals. Els seus col·laboradors, de l’empresa Hundur Educan mostraran la seva manera de treballar, d’una manera respectuosa pel benestar animal.
L’Espai Gastronòmic de la Fira de Santa Tecla és la principal novetat d’aquesta edició. És una iniciativa compartida entre l’Ajuntament de Berga, la Cambra de Comerç de Barcelona al Berguedà, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i l’Associació Hostaleria i Turisme del Berguedà, que s’emmarca en les accions de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Aquesta col·laboració reforça el compromís del territori amb la promoció de la gastronomia com a motor econòmic, cultural i turístic, i permet oferir una experiència única que connecta productors, restauradors i públic en un entorn de qualitat.
Aquest espai neix amb una clara vocació: promocionar els productes agroalimentaris del Berguedà i donar visibilitat als productors, transformadors locals i restaurants. L’Espai Gastronòmic inclourà tres espais diferenciats, però complementaris:
En una fira, tothom hi vol trobar el que és tradicional, i per això, també hi haurà parades d’artesania i comerç d’alimentació, atraccions, trobada de puntaires, mostra de vehicles d’ocasió, trobada d’acordionistes, espectacles i propostes culturals, música en directe i ballada de country.
La fira també aposta per la sostenibilitat i l’educació en la mobilitat. En el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, s’habilitarà un circuit de bicicletes pensat especialment pels infants. L’activitat consistirà en la realització de circuits de pràctica de conducció amb bicicleta, on la canalla podrà divertir-se i aprendre les normes bàsiques de circulació, seguretat viària i respecte a l’entorn. Una iniciativa que combina joc, aprenentatge i valors sostenibles, i que reforça el compromís de la fira amb un futur més respectuós amb les persones i el medi ambient.
El divendres abans de la celebració de la fira (organitzat per l’Oficina Comarcal DARPA al Berguedà), tindrà lloc una jornada tècnica titulada “Eines de suport digital per la gestió diària de l’explotació agrària”, al Pavelló de Suècia de Berga.