Berga organitza cursos de jocs tradicionals i coneixement del medi natural adreçats a la ciutadania i també al personal docent

Última revisió 08-04-2022 11:33
04/02/2022

Berga posa en marxa una oferta de cursos dedicats als jocs tradicionals i el coneixement del medi natural adreçats a la ciutadania en general i al personal docent, en particular, ja que la formació està inclosa en el Pla de Formació de Zona (PFZ) del Berguedà.

Es tracta d’una iniciativa que neix de la voluntat de l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Berga d’afavorir la formació al llarg de la vida. Per fer-ho, s’han ideat dos cursos que poden generar especial interès per a les persones de la comarca i alhora compten amb contingut que pot aplicar-se en diferents àmbits, com per exemple: les activitats de lleure (monitores/es d’esplais i casals, etc.), les sortides familiars o la docència, entre altres. L’oferta formativa promoguda per l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració de l’Exploratori dels Recursos de la Natura i el Grup de Defensa de la Natura del Berguedà es portarà a terme entre els mesos de febrer i maig de 2022.

El regidor d’Educació, Eloi Escútia, ha expressat “la voluntat d’anar incrementant l’oferta formativa que oferim a la ciutadania i fer-ho amb la màxima diversitat temàtica adreçada a tots els col·lectius i totes les edats. L’Escola de Famílies, la col·laboració amb l’Exploratori dels Recursos de la Natura o la participació en el Pla de Formació de Zona són algunes de les iniciatives incloses en aquesta línia de treball”.

Formació reconeguda pel personal docent

En el cas del personal docent, els cursos compten amb el reconeixement de crèdits ECTS, ja que s’emmarca en les línies de formació permanent del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per donar resposta a les necessitats de formació dels centres educatius i del professorat de Catalunya. El PFZ és la planificació en l’àmbit comarcal de la formació permanent del professorat, la qual incorpora activitats de formació en el centre i altres activitats adreçades a tot el professorat de la comarca.

Jocs tradicionals en català

El primer curs constarà de tres sessions formatives per donar a conèixer i recuperar jocs tradicionals en català i que han quedat oblidats. L’objectiu és afavorir el joc sense connectivitat ni altres elements tecnològics, aprendre a jugar amb el cos i els elements de la natura, així com recuperar i consolidar la llengua catalana en els espais de joc i en els jocs dels infants. L’activitat consistirà en l’exposició i pràctica de jocs per a diferents edats (infantil, primària i secundària) perquè es puguin portar a terme als centres educatius durant l’estona d’esbarjo o dins de la matèria d’educació física.

El curs estarà dinamitzat per Òscar Garcia de la Cia. de Jocs l’Anònima i es farà els dies 19 de febrer, 12 i 19 de març, de 9.30 a 13.30 h, a l’Escola Santa Eulàlia de Berga. La inscripció per participar en el curs de jocs tradicionals en català ja és oberta. Les persones no docents poden inscriure’s enviant un correu a l’adreça electrònica educacio@ajberga.cat. Les persones docents han de formalitzar la inscripció en aquest enllaç web: https://serveiseducatius.xtec.cat/bergueda/formacio/activitats/

Coneixement del medi natural de l’entorn de Berga

El segon curs consistirà en la realització de cinc sortides guiades per promoure l’aprenentatge sobre el patrimoni natural de l’entorn de la ciutat de Berga. L’objectiu és conèixer de manera pràctica i vivencial les característiques dels ecosistemes més comuns de la zona i dels organismes que en formen part per poder transmetre i aplicar aquest coneixement en les diferents etapes de la pràctica docent. Les temàtiques de treball previstes seran les següents: la relació entre l’aire, l’aigua i l’arbrat prenent el bosc com a fil conductor; els fenòmens tectònics responsables de la formació i els processos que modelen el relleu de la serra de Queralt, el coneixement sobre els ocells i la flora que envolten la muntanya de Queralt; l’observació dels ratpenats als cursos fluvials com a indicadors biològics de la qualitat de l’aigua i dels boscos de ribera.

Els cursos es faran els dies: 26 de març (de 10 a 14 h), 2 d’abril (de 9.30 a 13.30 h), 24 d’abril (de 9.30 a 13.30 h), 15 de maig (de 9.30 a 13.30 h) i 21 de maig (de 19 a 23 h). Les sessions estaran impartides per Lorena Mulero, màster en Enginyeria de Forest i investigadora de l’Exploratori dels Recursos de la Natura-UPC; Dolors Grau, Dra. en Ciències Químiques i directora de l’Exploratori dels Recursos de la Natura-UPC; Joan Casòliva, geòleg del Parc Natural del Cadí-Moixeró; Marc Vizcano, biòleg i membre del Grup de Defensa de la Natura del Berguedà; botànics i ornitòlegs que han participat en la redacció dels llibres sobre plantes i ocells de Queralt editats per l’Ajuntament de Berga.

La inscripció per participar en el curs de coneixement i aprenentatge del medi natural de l’entorn de la ciutat de Berga ja és oberta. Les persones no docents poden inscriure’s enviant un correu a l’adreça electrònica educacio@ajberga.cat. Les persones docents han de formalitzar la inscripció en aquest enllaç web: https://serveiseducatius.xtec.cat/bergueda/formacio/activitats/

Santuari de Queralt