Berga participa en el projecte CulturaMENT que promou activitats culturals per a persones grans amb malalties de salut mental, familiars i personal cuidador

Última revisió 03-02-2022 10:18
12/11/2021

Berga és un dels municipis participants en l’experiència pilot ‘CulturaMENT’. Es tracta d’un projecte impulsat per l’àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona que consisteix en promoure la difusió d’activitats culturals adreçades a persones grans amb malalties de salut mental, familiars i personal que en tenen cura.

La iniciativa s’està portant a terme durant la primera quinzena del mes de novembre i compta amb la participació de dotze municipis de la demarcació de Barcelona amb la voluntat d’estendre-la pròximament a la resta del territori. Berga forma part del projecte organitzant tallers d’arts escèniques i arts plàstiques al Casal Cívic amb una dotzena d’usuaris i usuàries de centres de dia, residències i entitats vinculades a la salut mental.

Arts escèniques i expressió corporal

El taller d’arts escèniques és una proposta basada en la prevenció i millora de la salut integral mitjançant els recursos del teatre i la dansa, dues disciplines que propicien l’escolta, la cura, la creació, l’expressió, la comunicació i el joc. En les sessions es treballa de forma individual, en parelles i en grup, creant un clima de confiança i de respecte, facilitant i posant en valor el procés de cadascuna de les persones participants. El taller també pretén proporcionar un espai de trobada per a persones d’edat avançada amb inicis de demència i altres malalties de salut mental acompanyades de familiars i persones cuidadores per compartir l’experiència. El resultat final del taller escènic es materialitzarà en l’enregistrament d’un vídeo que es visualitzarà als centres participants i durant els actes organitzats per recaptar fons per La Marató de TV3 que es faran del 19 al 21 de novembre a Berga. Les sessions del taller escènic estan impartides per Iris Hinojosa, psicòloga amb formació de base psicoanalítica i artista amb formació en dansa i teatre.

L’art i la quotidianitat

El taller d’arts plàstiques consisteix en el treball de temàtiques vinculades a les experiències de quotidianitat a través del dibuix, el collage, la pintura... combinant el treball individual i en grup, l’experiència personal i la cohesió. El taller està dinamitzat per Marta Parera, formada a l’Escola Massana d’arts i disseny i llicenciada per la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. L’activitat pretén donar continuïtat al taller inclusiu de tècniques artístiques realitzat amb ASFAM (Salut Mental. Associació de Familiars i Amics) durant els últims tres anys i involucrar noves persones de l’àmbit de la salut mental, tant usuaris i usuàries com familiars i persones cuidadores. El resultat del taller d’arts plàstiques es podrà veure a través d’una exposició que es farà als locals buits del carrer Major, on es mostraran les obres produïdes per les persones participants. Aquesta mostra també es portarà als centres participants que ho desitgin.

La cultura i l’art al servei de les persones

El projecte ‘CulturaMENT’ es basa en la cultura com a eina transformadora i en els beneficis de l’art comunitari i promou l’apoderament de les persones amb malalties mentals i les seves famílies i personal cuidador. A més, gràcies al treball des del món local, aquest projecte pretén contribuir a la dinamització del sector cultural i els seus agents al territori. ‘CulturalMENT’ s’emmarca en els Projectes Transformadors elaborats per la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de contribuir a la represa i dinamització econòmica, social i cultural a tot el territori de la província, i en aquest projecte concret, oferir propostes transformadores que prevegin actuacions culturals locals que fomentin el benestar de les persones grans que pateixen malalties mentals.

Treball amb els ajuntaments

El projecte parteix de l’estudi ‘CulturaMENT Cultura, Gent Gran i Demència a la demarcació de Barcelona’ que ha analitzat la situació de les activitats culturals en el món local, relacionades amb la salut mental de les persones grans. Aquest treball ha permès identificar els ajuntaments més actius per oferir-los participar en una primera etapa del projecte i dissenyar un seguit d’activitats que s’han concentrat en una fase pilot, de la qual extreure conclusions pel desenvolupament i millora en pròximes edicions. Els municipis participants en aquesta fase pilot són Berga, Castellterçol, Igualada, Llinars del Vallès, Manresa, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramanet, Tordera, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Els ajuntaments participants han rebut de la Diputació de Barcelona el suport i acompanyament necessaris per desenvolupar programes o experiències ja existents en el seu municipi i també s’han dissenyat noves propostes a mida adaptades als col·lectius destinataris. Els àmbits d’actuació són museus, música, teatre, dansa, arts visuals, circ, biblioteques i cinema i els professionals implicats són principalment de les regidories de cultura i de serveis socials, el personal dels equipaments i artistes que desenvolupen programes o activitats en la línia del projecte. La iniciativa ha comptat amb 200.000 € del pressupost de l’àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona destinats al suport econòmic necessari perquè els ajuntaments participants puguin dur a terme les activitats proposades.

Implicació i treball en xarxa

En la línia del projecte, des de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga es col·labora en els actes en benefici de La Marató de TV3 que enguany està dedicada a la Salut Mental, amb un programa d’activitats coordinat i organitzat per la Comissió de Salut Mental del Berguedà. Les activitats es portaran a terme el cap de setmana del 19 al 21 de novembre al Teatre Municipal de Berga.

D’altra banda, en la línia de donar visibilitat a les patologies mentals, el Teatre Municipal acollirà la representació de l’obra “La dona del tercer segona” de Teatre Nu. Es tracta d’un monòleg protagonitzat per Àurea Márquez que interpreta una dona de cinquanta anys, carnissera de professió, que viu amb el seu fill, i explica davant de la seva comunitat de veïns un fet relacionat amb les malalties mentals i amb l’estigma que arrosseguen les persones que en pateixen alguna. El muntatge es representarà el diumenge, 5 de desembre, a les 18 h i l’entrada costarà 10 €

Taller d'arts escèniques
Autor: Sara Simon