Bombolles de sabó i músiques patumaires per celebrar els 18 anys de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat

Última revisió 22-11-2023 16:46
20/11/2023

La Patum de Berga bufarà les espelmes de la majoria d’edat de la declaració com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.

El 25 de novembre es compliran 18 anys de l’efemèride i per celebrar-ho, s’ha creat un espectacle inèdit i irrepetible que omplirà la plaça de Sant Pere de bombolles de sabó i músiques patumaires, a càrrec de Pep Bou i la Cobla Berga Jove.

L’acte es farà el dissabte 25 de novembre (20 h) i estarà conduït pel periodista berguedà Xavi Rossinyol. També es retrà homenatge a diferents persones que han contribuït activament en la millora i evolució de la festa, així com a la generació de berguedans i berguedanes que van néixer l’any 2005, i que enguany fan 18 anys.

Un esdeveniment més popular i participatiu

Des que La Patum va obtenir el reconeixement de la Unesco, la capital berguedana ha celebrat l’efemèride cada 25 de novembre. L’any passat es va renovar el format de l’acte per dotar-lo d’un valor més artístic i popular mitjançant la projecció de fotografies a la façana de l’església de Santa Eulàlia i la interpretació de música en directe. El primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Berga, Aleix Serra, ha explicat que la bona acollida de la iniciativa de l’any passat ha refermat “la idea de continuar amb aquest tipus de commemoració més participada, perquè pugui atraure més gent i sigui més espectacular”. Serra ha destacat la rellevància artística de poder comptar amb Pep Bou i la Cobla Berga Jove a l’hora de celebrar aquest aniversari.  

Bombolles de Patum

Pep Bou posarà bombolles a la música de La Patum. Des del balcó de l’Ajuntament de Berga, amb els llums de la plaça apagats i amb una il·luminació específica, crearà formes, colors i moviments a l’aire, inspirant-se en les músiques interpretades en directe pels membres de la Cobla Berga Jove.

L’actor i mim, Pep Bou, ha comentat que tot i que l’espectacle se surt de l’àmbit teatral al qual està acostumada la companyia que encapçala, els va semblar “una proposta molt interessant”. L’artista i mag de les bombolles ha esmentat el treball efectuat conjuntament amb la formació musical berguedana a l’hora de fer una recomposició dels temes i adaptar-los. “Per a nosaltres ha estat una manera diferent de fer bombolles i estem molt entusiasmats de venir i fer aquest espectacle a Berga”. Pep Bou ha avançat que intentaran crear l’Àliga de La Patum amb bombolles de sabó.  

Pel que fa a la música, la Cobla Berga Jove s’encarregarà d’interpretar diferents peces musicals de La Patum, fent que les melodies acompanyin al mil·límetre tots els moviments de les bombolles. Joan Serra, membre de la formació musical, ha explicat que “per les característiques de l’espectacle ha estat necessari modificar l’estructura d’alguns balls i podrem sentir algunes sorpreses a les quals no estem acostumats”. En aquest sentit, Serra s’ha referit al fet de sentir les músiques patumaires a través de la sonoritat que ofereix la cobla i les modificacions de l’estructura musical de les peces seleccionades. El músic espera que “la proposta agradi al públic i que es pugui repetir l’èxit que va tenir la projecció de fotografies de l’any passat, ja que va ser un molt bon espectacle”.   

La generació del 2005

Per primera vegada, hi ha una generació sencera que ha crescut amb La Patum com a Patrimoni de la Humanitat: són els nois i noies que van néixer el 2005, que aquest any fan 18 anys i que arriben a la majoria d’edat. A través d’aquesta generació, la festa vol retre homenatge als patumaires d’ara i a tots els que vindran en el futur, com a símbol del vigor actual i de la continuïtat de la festa. Fa unes setmanes, l’organització va fer una crida pública i una recerca activa per reunir a la plaça de Sant Pere el màxim nombre possible de berguedans i berguedanes nascuts el 2005. Una seixantena de joves han respost a la crida per tal de participar en la celebració. Eduald Feliu serà l’encarregat d’efectuar el parlament en representació de la generació del 2005.  

Reconeixement de les generacions veteranes

L’acte institucional de la celebració de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat també inclourà un reconeixement a les persones que aquest any han participat en l’audiovisual ‘Vides de Patum’. Es tracta d’una iniciativa que recull els records i les vivències de persones vinculades a la festa en format d’entrevista breu que es publicaran a la pàgina web i les xarxes socials de La Patum.

En aquesta ocasió, les persones que protagonitzaran aquests vídeos són: Ton Elias, que va formar part de les comparses de la Guita Grossa i els Gegants; Emília Rodríguez, vinculada amb La Patum tota la vida des de diferents àmbits; i Ramon Vilalta, geganter que sempre va portar la Geganta Vella i posteriorment, va ser cuidador de La Patum Infantil. En l’acte també es farà un reconeixement a Carme Polo, redactora de la candidatura de La Patum el 2005 per optar al reconeixement de la Unesco, que intervindrà per recordar com es va gestar l’efemèride que es commemora el 25 de novembre.