El Ple de l'Ascensió aprova la celebració de La Patum de Berga de 2023, que es farà del 6 a l'11 de juny

Última revisió 24-05-2023 08:44
21/05/2023

L’Ajuntament de Berga ha aprovat la celebració de La Patum de 2023. Els regidors i regidores de la corporació municipal s’han reunit en sessió extraordinària per aprovar la celebració de les festes del Corpus, que es portaran a terme del 6 a l’11 de juny de 2023.

Enguany, la celebració també inclou La Patum de La Fundació La Llar que es farà el 6 de juny a la plaça de Sant Pere, amb motiu del 50è aniversari de l’entitat.

L’acord dels membres del plenari ha estat adoptat unànimement, fet que ha arrencat els aplaudiments del públic que ha omplert la sala de plens del consistori berguedà durant la celebració del Ple de l’Ascensió que s’ha fet aquest diumenge, 21 de maig.

Administradors i administradores

A continuació, s’ha dut a terme el nomenament de les parelles d’administradors i administradores que s’encarregaran de representar els antics quatre barris de la ciutat durant la celebració dels actes principals de la festa berguedana.

Feixines o Capdamunt de la Vila (Fonolls):

Daniel Duran Sotomayor i Berta Medina Perarnau

Sant Pere (Esclafidors Rebentats):

Ramon Fígols Escarré i Cristina Soler Manubens

Centre o Carrer Major (Esclafidors Embotits):

Jordi Moya Casas i Judit Yuste Cabra

Raval (Ravanisses):

Jordi Parera Orriols i Elisabet Macià Espelt

Reconeixement patumaire

Tot seguit, s’ha formulat la proposta per determinar les persones que rebran el títol de Patumaire i Patumaire d’Honor en reconeixement de la seva implicació en les tasques d’organització o el desenvolupament de la festa. Enguany, s’atorgaran 30 títols de Patumaire i 12 títols de Patumaire d’Honor.

Títols de Patumaire

Ignasi Ballús Edo, Sergi Caldera Marín, Anna Canals Casals, Josep Canals Casals, Xavier Cano Fernández, Moisès Capdevila Fornell, Neu Claret Boixader, Xavier Coma Corominas, Ariadna Cortina Simon, Joan Giró Gutiérrez, Manel Herrerias Fuidias, Josep Jodar Lladó, David Llonch Piñeiro, Sílvia Marín Alsina, Roger Mateos Manrique, Jordi Moya Casas, Oriol Ortega Lemus, Anna Parcerisa Santandreu, Cristina Raquel Peña Barniol, Francesc Miquel Ponsa Herrera, Jennifer Prat Villalba, Ramon Pujol Mas, Gerard Remolà Farràs, Guillem Royo Magrané, Iñaki Sánchez Gómez, Juan Carlos Sánchez López, Josuè Segado Besora, Gabriel Soler Zapata, David Vázquez Roca i Josep Vila Alavall.

Títols de Patumaire d’Honor

Jordi Alsina Lopez, Guillem Canal Santaeulàlia, Maria Cea Durán, Domènec Cosp Boixader, Joan Farguell Pallarés, Sergi Grané Serrano, Francesc Marco Coll, Anna Emília Puig Rodríguez, Jordi Selga Feixas, Cristian Tejerina Noguerola, Abel Travé Sànchez i Astrid Tulleuda Martínez.

Posteriorment, s’ha nomenat les quatre parelles d’administradors i els representants de la comparseria patumaire per a la signatura del Llibre de Registres dels Administradors, Administradores i caps de colla de La Patum. És una tradició documentada des de l’any 1619, que va ser recuperada l’any 1993, complint-se enguany tres dècades de la recuperació d’aquesta tradició.

Cartells anunciadors de la festa

En aquesta sessió també s’ha donat a conèixer el resultat de la votació popular dels concursos de cartells anunciadors de La Patum i La Patum Infantil que es va portar a terme del 2 al 16 d’abril, a l’Ajuntament de Berga.

El cartell amb el lema ‘Moviment i màgia’ d’Albert Sant Fernàndez ha estat l’obra guanyadora del certamen amb 271 vots (27,96 %). El cartell titulat ‘Cinc cops de mans’ de Xènia Martínez Adiem ha estat la segona opció més votada amb 205 vots (21,15 %), fet que la converteix en l’accèssit del concurs. ‘Ja hi som totes’ de Sergi Mañà Alvarez ha sumat 197 vots (20,33 %), seguit de la proposta ‘Els carrers’ d’Ana Ortuño Floría que ha obtingut 162 vots (16,71 %) i ‘El gegant’ de Salvador Vinyes Reig que ha assolit 96 vots (9,90 %). La votació va comptar amb un total de 969 vots, dels quals, es van registrar 34 vots en blanc (3,5 %) i 4 vots nuls (0,41 %).

Pel que fa a la categoria infantil, la proposta titulada ‘Tots units fem Patum’ de Bruna Díaz de l’Escola Santa Eulàlia ha estat la guanyadora amb 398 vots (43,54 %). Les següents propostes més votades han estat ‘Patum, pum, pum, pum’ d’Arlet Cabra de l’Escola Vedruna (210 vots – 22,97 %), ‘Quan l’àliga surt hi ha silenci absolut’ de Clàudia Quiñel de l’Escola Santa Eulàlia (88 vots – 9,62 %), ‘La trena màgica de La Patum’ de Bruna Rotllant de l’Escola Santa Eulàlia (80 vots – 8,75 %), ‘Cavall’ de Clàudia Tena de l’Escola La Valldan (79 vots – 8,64 %) i ‘La Patum és vida’ de Berta Garcia de l’Escola Vedruna (59 vots – 6,45 %).

Posteriorment, l’alcalde Ivan Sànchez i els tinents d’alcaldia, Eloi Escútia i Aleix Serra, han mostrat els cartells anunciadors de La Patum, La Patum Infantil i La Patum de La Llar. Max Ramírez Martínez ha estat l’autor del cartell premiat del 12è Concurs de dibuix de La Patum de la Fundació La Llar.

La Patum és tornada, rauxa, responsabilitat i amor

El Ple de l’Ascensió ha finalitzat amb parlaments realitzats per l’alcalde de Berga i regidor de Patum, Ivan Sànchez, que ha iniciat la intervenció fent referència a La Patum de La Llar i la seva celebració, enguany, a la plaça de Sant Pere. Sànchez ha plantejat la possibilitat que la festa pugui fer-se cada any en aquest emplaçament, si així ho decideix la fundació.

Posteriorment, l’alcalde ha agraït el compromís dels caps de colla i les persones que formen part de la Comissió de La Patum per fer que “la festa creixi en esdeveniments, en imatge i estigui més cohesionada que mai”. Sànchez també ha esmentat el finançament creixent de la festa i la trobada de gestors de patrimoni cultural immaterial de la península que acollirà la capital berguedana al desembre.

Ivan Sànchez ha tancat el discurs expressant que “La Patum és tornada, rauxa, responsabilitat i amor”. Per a l’alcalde “la tornada és recordar quan era nen o adolescent i els nervis dels dies previs de Patum. La rauxa s’assimila amb la purificació de les falles o les fogueres de Sant Joan, però nosaltres ho fem tot voltant a la plaça sota un mar d’espurnes durant un salt de plens o ens purifiquem amb les espurnes d’una maça o qualsevol guita. La responsabilitat suposa preservar, cuidar i transmetre la festa com van fer els nostres avis i pel que fa a l’amor... La Patum és el nostre primer amor, és aquell amor que retrobem any rere any a la plaça i els carrers de Berga”.  

Sortida del Tabal

Un cop finalitzat el Ple de l’Ascensió, s’ha portat a terme la penjada dels cartells anunciadors d’enguany a les cartelleres municipals de l’edifici consistorial. Posteriorment, un grup de músics vinculats a la festa han interpretat el ball de l’Àliga de La Patum i al punt de les 12 del migdia, s’han pogut sentir els primers repics del Tabal, que ha estat l’encarregat de recórrer els carrers i places del centre de la ciutat per anunciar la celebració de La Patum.