El Teatre Municipal de Berga programa espectacles amateurs i professionals que potencien el talent artístic berguedà

Última revisió 18-01-2024 19:38
18/01/2024

Berga inicia una nova temporada cultural que es portarà a terme del 21 de gener al 27 d’abril al Teatre Municipal i la Sala Casino.

La programació inclourà catorze propostes de teatre i música amb l’objectiu d’omplir el pati de butaques de l’equipament cultural i donar visibilitat al talent artístic berguedà, ja que la majoria de les propostes compten amb la participació d’artistes professionals i amateurs del Berguedà.

La regidora de Programació Cultural de l’Ajuntament de Berga, Ermínia Altarriba, ha recordat l’esforç que fa l’administració a l’hora de configurar la programació i la dificultat que suposa omplir el teatre. Per això, ha fet una crida perquè “el públic ompli les sales i els teatres de les comarques. A més, que tinguem el talent tan a prop i el podem gaudir és un goig i crec que serà una temporada important per a tots nosaltres”.

La programació està impulsada per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, a través de Programa.cat. L’oferta d’espectacles es completa amb propostes promogudes per les àrees d’Educació i Feminisme del consistori berguedà, l’Escola Municipal de Música de Berga, Tràfec Teatre, l’Agrupació Teatral la Farsa, Munt d’Arts i el Barnasants.

Propostes teatrals

Marta Marco obrirà la programació cultural amb un monòleg titulat Bèsties de Monica Dolan dirigit per Pau Roca. L’actriu es posa a la pell de la Tessa, una psicoterapeuta que repassa les repercussions d’un cas extrem: la filla de vuit anys de la seva pacient vol posar-se pits. A través d’una circumstància que pot semblar aberrant i anormal convida el públic a revisar la nostra cultura. L’autora llança un punyent “I si?” en una societat en la qual la sexualitat i el gènere són una part tan important de qui som, com ens identifiquem, i com ens definim.

L’auca del senyor Esteve de Santiago Rusiñol és la segona proposta que es podrà veure al Teatre Municipal. L’espectacle és el resultat del procés de creació que s’ha pogut veure al programa de Televisió de Catalunya “La Puntual”, la segona temporada de l’exitós programa “El Llop” i que va donar com a resultat un nou muntatge de “Terra Baixa” d’Àngel Guimerà. Un muntatge amb una adaptació absolutament fidel al text original, una gran comèdia costumista que realça l’artesania del fet teatral. Àngel Llàcer dirigeix aquest muntatge protagonitzat per actors i actrius amateurs, entre els quals destaca el berguedà Eudald Feliu.

Fem un cafè? És una obra de teatre de Maria Salarich que combina text, moviment i música en directe. Una trobada inesperada, una sessió de teràpia, una cita a cegues, una infidelitat a dues bandes, una estratègia, un retrobament, una classe de repàs i moltes altres converses són les veus que habiten la cafeteria del “Toi et Moi”. La gent que hi arriba és ben diferent, però tothom té una cosa en comú, el desig intrínsec de comunicar alguna cosa a algú. Si ho faran o no, ja és una altra cosa. L’actriu berguedana Ariadna Fígols forma part del repartiment d’aquesta obra pensada per fer-la en espais no convencionals, però que també compta amb un format escènic a la italiana, que és la versió que es podrà veure al Teatre Municipal. Fígols s’ha mostrat il·lusionada de poder tornar a trepitjar el teatre berguedà, cinc anys després d’haver posat en escena el muntatge ‘Rastres Argelers’. Per a l’actriu, “el tema principal de l’obra és la comunicació entre les persones, el fet de quedar per fer un cafè i no parlar a través del mòbil i donar importància al petit detall, a les coses petites de la vida”.  

L’Agrupació Teatral la Farsa posarà en escena L’habitació de Verònica d’Ira Levin. L’obra en format thriller planteja una estranya situació quan la Susan i el Larry coneixen a una parella de la qual queden meravellats de la semblança entre la noia i la Verònica, la filla dels seus antics patrons. Aprofitant la semblança física, els demanen que els acompanyin a casa seva i un cop allà encarni durant una estona la Verònica per alleujar el patiment de la seva germana moribunda. Anna E. Puig, secretària de l’agrupació ha destacat l’aposta de l’entitat per canviar de registre teatral a través d’aquest muntatge. Puig ha comentat que “no és una proposta per a tots els públics, ja que és un text molt potent, impactant i, fins i tot, angoixant que convida a reflexions profundes. No estem tan habituats a veure un thriller en teatre, però nosaltres ens hi atrevim”.

Espectacles del 8M

L’àrea de Feminisme programarà dues propostes amb motiu del 8M, el Dia Internacional de les Dones treballadores. Una dona de cine de Teatre de maleta és una proposta escènica dedicada a Elena Jordi: actriu, empresària artística i la primera directora de cinema de l’estat. L’any 1906, Elena Jordi, casada i amb dues filles, es va separar del marit i es va mudar a Barcelona. En poc més d’una dècada, va esdevenir una estrella del vodevil, va triomfar com a empresària teatral i va dirigir, produir i protagonitzar una pel·lícula. Però com s’ho va fer? Us convidem a descobrir-ho amb aquest espectacle que inclou una trobada amb el públic.

El Club de les Valentes és la segona proposta feminista emmarcada en el 8M. En aquest espectacle, en coneixerem a en Pot, un personatge alt i fort que pensava que tots els problemes se solucionaven amb la força. Quan algú es negava a fer el que ell volia, l’amenaçava dient-li que li clavaria un cop de puny. Tothom estava atemorit, però aquesta situació va arribar a la seva fi el dia que en Llaunes i els seus amics i amigues van crear El Club de les Valentes.

Reprogramació d’espectacles

El públic tindrà l’oportunitat de reviure les funcions de tres espectacles que es van programar durant la temporada passada: 1932 de Tràfec Teatre; Grease, el musical de Munt d’Arts i Una vella, coneguda olor de l’Agrupació Teatral la Farsa.

Tràfec Teatre s’endinsa en la colònia minera de Sant Corneli el febrer de 1932, després de la revolta llibertària i just abans que les famílies dels revoltats agafin el tren per marxar. El compte de Fígols, Don José Enrique de Olano y Loyzaga els fa fora i un fotoperiodista arriba a la colònia i els pregunta sobre els fets, què ha passat, com ho han viscut i perquè ho han fet. La directora de la companyia, Lydia Canals, ha explicat que és una proposta sorgida de la visita teatralitzada que Tràfec Teatre fa periòdicament al Museu de les Mines de Cercs per commemorar els Fets de Fígols. Canals ha remarcat la importància de “fer memòria i recordar el passat miner de la comarca mostrant com es vivia a la colònia i què hi passava. Volem convidar tothom a retrocedir fins al 1932 per viure la revolta al teatre”.

Munt d’Arts aposta pel teatre musical oferint una versió de la pel·lícula Grease dirigida per Randal Kleiser i protagonitzada per John Travolta i Olivia Newton-John a finals dels anys setanta del segle passat. La història està ambientada en un institut dels anys cinquanta i narra les històries d’amor d’estiu adolescent dels protagonistes.

L’Agrupació Teatral la Farsa representarà Una vella coneguda olor de Josep Maria Benet i Jornet escrita l’any 1962. Un muntatge que ens transporta a la vida sense gaire esperança del proletariat a la Barcelona de després de la Guerra Civil. Una ciutat de patis de veïns, de canvis i d’inquietuds, personalitzats en la Maria, una noia jove amb ànsies de trencar les cotilles de l’ordre social establert, sumida en un conflicte íntim, però universal.

Actuacions musicals

La Cobla Berga Jove oferirà, com a primer acte de celebració del desè aniversari de la formació, un concert conjunt amb la Cobla de l’Escola Municipal de Música de Berga, on els membres de la formació van fer els seus primers passos com a músics de cobla sota la direcció de Gerard Comellas. En aquesta actuació, oferiran sardanes i obres per a una cobla i tota una part amb les dues cobles a l’escenari, interpretant peces d’autors clàssics com Joaquim Serra, Agustí Borgunyó o Lluís Lloansí, i també d’autors contemporanis com Francesc Cassú o Marcel Sabaté. El director de l’Escola Municipal de Música de Berga, Xavier Llobet, ha esmentat que es tracta d’una “proposta interessant perquè la cobla és un tipus d’especialitat per a la qual costa trobar estudiants, però un cop s’hi agafen, els veiem molt engrescats amb la cobla, la música popular, etc. i també es pot convertir en una sortida professional”.

Les Bertranettes és una de les propostes incloses en els actes de commemoració de l’Any Aurora Bertrana, que es faran a Berga amb motiu del cinquantè aniversari de la seva mort. Escriptora, viatgera, activista pels drets de les dones, jazzwoman... Aurora Bertrana va tenir mil facetes al llarg d’una vida moguda pel desig de descoberta i llibertat personal. Membre del primer trio de jazz femení d’Europa, va viatjar arreu i va lluitar per esdevenir escriptora en una època en què el cost de ser una dona independent era altíssim, però que s’atreví a pagar-lo. L’espectacle literari i musical de Tramoia Cultura convida a reivindicar, llegir i ballar una de les figures més apassionants de la literatura catalana del segle XX.  

Fa vint anys, Francesc Ribera “Titot” (Brams) culminava la laboriosa tasca d’adaptar Guillem de Berguedà al català modern, musicar-ne els sirventesos i editar l’obra completa del trobador. Ara, Ribera presenta una nova versió de l’espectacle, i ho fa per desmentir un cop més tots els prejudicis que asseguren que els trobadors medievals eren uns pusil·lànimes. I té el millor material possible: l’obra de Guillem de Berguedà, el millor trobador d’Europa, i també el més bèstia. Francesc Ribera encapçala l’espectacle Guillem de Berguedà acompanyat d’un quartet dirigit per Marcel Casellas. L’estrena de l’espectacle al Teatre Municipal s’emmarca dins la programació del Barnasants, el certamen de referència de la cançó d’autor als Països Catalans que enguany, per primer cop, també farà parada a Berga.

Berga acollirà la trobada de cors juvenils d’escoles de la Unió Espanyola d’Escoles de Música, que comptarà amb la participació d’entre 250 i 300 joves de formacions corals de Catalunya, Euskadi, Madrid i Castella-la Manxa. El concert serà el resultat dels tallers que els cors portaran a terme amb tres professionals de direcció de cors: Elisenda Carrasco, Josu Elberdin i Nuria Fernández.

La Sala Casino acollirà Cançons Menudes, una proposta musical familiar adreçada a infants de 0 a 3 anys. Coneixerem el Follet de la Calma i amb ell tot un repertori de cançons i jocs per acompanyar les rutines del dia en els primers anys de vida dels nadons. A partir de diferents cançons, viurem una experiència musical i sensorial pensada per gaudir plegats d’uns moments de connexió, alegria i imaginació. La proposta és gratuïta i estarà interpretada per Gemma Baños, Marta Canellas i Gregori Ferrer.

Presentació de la programació cultural del Teatre Municipal de Berga amb Xavier Llobet, Anna E. Puig, Ariadna Fígols, Ermínia Altarriba, Lydia Canals i Lluís Ràfols
Presentació de la programació cultural del Teatre Municipal de Berga amb Xavier Llobet, Anna E. Puig, Ariadna Fígols, Ermínia Altarriba, Lydia Canals i Lluís Ràfols
Autor: Ajuntament de Berga