La Patum de 2023 creix amb múscul econòmic i propostes culturals per gaudir del Corpus a la capital berguedana

Última revisió 26-05-2023 10:40
26/05/2023

Falten menys de quinze dies per a la celebració de La Patum, però la maquinària interna de l’Ajuntament de Berga fa mesos que treballa en els preparatius de la festa.

Les últimes setmanes es porten a terme les tasques d’adequació d’espais, així com un munt de feines logístiques i de coordinació per vetllar pel bon desenvolupament de la festa. L’alcalde i regidor de Patum, Ivan Sànchez, i la tècnica de Festes del consistori, Marta Planas, han destacat la feina que no es veu durant la presentació de les novetats de La Patum de 2023.

D’una banda, Ivan Sànchez, ha explicat que “l’engranatge de La Patum és complex i suposa un esforç molt gran i sense totes aquestes persones que treballen darrere, no seria possible fer la festa. Crec que és important donar visibilitat a aquesta feina”. D’altra banda, Marta Planas, ha destacat la transversalitat en l’organització de la festa, així com “la dedicació i l’esforç de moltes persones de les comparses, patumaires, companys i companyes de diferents àrees de l’ajuntament”.

El creixement de la festa

La Patum de 2023 creix en l’àmbit econòmic i també en el cultural. El consistori destina uns 330.000 € de fons propis i també compta amb finançament estable aportat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, des de l’any passat, a través d’un conveni que estableix la quantitat de 100.000 € anuals durant un període de 4 anys. Aquest any, però, l’aportació de la Generalitat s’ha incrementat un 25 % i això ha aportat més múscul econòmic per poder augmentar l’oferta cultural de la festa, més enllà dels actes tradicionals que es fan els cinc dies de Corpus.

Pedaços de Patum

El Museu Comarcal de Berga acollirà una exposició sobre la festa que es podrà visitar del 2 de juny al 30 de juliol. La tècnica de Festes, Marta Planas, ha detallat que la mostra tindrà tres parts. “Una part estarà dedicada a explicar quins són els actes principals de La Patum i està pensada per a la gent que ens visita i no coneix la festa. També hi haurà una experiència immersiva per viure un salt de Patum amb unes ulleres de realitat virtual, una activitat estrenada al Festival UP Berguedà i desenvolupada per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i el Consell Comarcal del Berguedà. I en l’última part es mostraran algunes peces tèxtils poc conegudes de la comparseria patumaire”.  

La Patum de La Llar a la plaça

Un dels moments més especials de l’edició d’enguany serà la celebració de La Patum de la Fundació La Llar a la plaça de Sant Pere, el dimarts 6 de juny. L’entitat celebra 50 anys de la seva creació i tal com va passar fa 25 anys, els usuaris i usuàries de l’Escola d’Educació Especial Santa Maria de Queralt i el Centre Especial de Treball Taller Coloma tornaran a fer ballar la comparseria patumaire a l’emblemàtica plaça de Sant Pere per celebrar l’efemèride. L’alcalde ha expressat que “La Patum de La Llar és una de les Patums més sentides i estem molt contents que tornin a fer-la a la plaça, però volem demanar a tota la gent que vingui a veure aquesta Patum que qui salti i gaudeix siguin els seus protagonistes”.

Material de difusió

La festa compta amb diferent material de difusió per donar a conèixer els actes principals de la celebració. Enguany, s’ha imprès un miler de cartells de La Patum i 500 cartells de La Patum Infantil. També s’ha editat el programa de mà que enguany inclou els textos elaborats per l’historiador, Albert Rumbo, amb motiu del 18è aniversari de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. L’historiador explica com es va gestar el projecte per obtenir el reconeixement de la Unesco i com ha evolucionat la festa en aquests anys. Els programes de mà es poden adquirir a l’Oficina de Turisme al preu de 3 €.

A més, s’ha adaptat el programa de mà per a les persones amb diversitat funcional visual. S’han fet 50 programes en braille i 100 programes amb lletra gran i contrastada amb el fons per a persona amb baixa visió, que es poden recollir gratuïtament a l’Oficina de Turisme i a la recepció de l’Ajuntament de Berga. És una iniciativa impulsada en coordinació amb l’Oficina d’Inclusió Social del Consell Comarcal del Berguedà.   

També s’han editat 13.000 fulletons desplegables que inclouen els actes principals, i informació sobre els recorreguts de les passades de dimecres i dissabte, els horaris i ubicacions del Punt Lila, la campanya de la Patumaigua i l’App de La Patum, entre d’altres. Els fulletons es distribuiran a les bústies de les llars berguedanes en els pròxims dies.

Les litografies de La Patum 2023 es posaran a la venda a partir del dissabte 27 de maig, a l’Oficina de Turisme i costaran 10 €. Es tracta d’una reproducció d’alta qualitat del cartell anunciador de la festa dissenyat per Albert Sant. La litografia està numerada i signada per l’autor de l’obra guanyadora del 47è Concurs de cartells de La Patum. 

Dispositiu de seguretat

El dispositiu de seguretat serà el mateix que l'any passat, el qual es va reforçar per La Patum de la represa. Es tracta d’un dispositiu dimensionat per donar cobertura a les zones on es desenvolupen els actes principals de la festa. El desplegament comptarà amb efectius dels cossos de seguretat i emergències de la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil, el SEM, Creu Roja, Bombers i seguretat privada. A més, es mantindrà el dispositiu de Mossos d’Esquadra amb drons i s’habilitarà l’hospital de campanya, a la plaça de Viladomat. Enguany, es muntarà un dispositiu mèdic a l’ajuntament per garantir l’assistència a l’arribada de les passades, moment en què es fan els tirabols a la plaça de Sant Pere. Així mateix, l’Hospital de Berga també forma part del dispositiu atenent les urgències ordinàries i les derivades del desenvolupament de festa.

Ivan Sànchez (Alcalde i regidor de Patum) i Marta Planas (Tècnica de Festes) en la presentació de les novetats de La Patum 2023
Ivan Sànchez (Alcalde i regidor de Patum) i Marta Planas (Tècnica de Festes) en la presentació de les novetats de La Patum 2023
Autor: Ajuntament de Berga