La Patum de Berga participa en el III Congrés de Patrimoni Cultural Immaterial celebrat a Talavera de la Reina i proposa acollir la pròxima edició

Última revisió 16-12-2022 15:08
16/12/2022

La Patum de Berga ha estat present en la III Trobada de Gestors de Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) celebrada a Talavera de la Reina, el 13 i 14 de desembre.

La ciutat manxega situada a la província de Toledo ha acollit l’esdeveniment amb motiu del tercer aniversari de la inscripció dels processos artesanals de la ceràmica en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Es tracta d’unes jornades que han esdevingut un punt de trobada de les entitats i institucions encarregades de gestionar les manifestacions culturals que han estat declarades com a patrimoni de la humanitat i que tenen l’objectiu d’intercanviar experiències i bones pràctiques en la gestió, protecció i preservació del patrimoni cultural immaterial.

Establir vincles amb altres portadors de patrimoni

El Centre Cultural Rafael Morales ha acollit el congrés d’enguany dedicat al futur i salvaguarda de les tècniques artesanals tradicionals. Una seixantena de persones han participat en la trobada que ha inclòs ponències i taules rodones dividides en tres blocs temàtics: la gestió de les artesanies per garantir-ne la preservació i transmissió, la participació de la dona en l’artesania i l’ús social de l’artesania en termes de sostenibilitat i desenvolupament. L’esdeveniment s’ha completat amb una visita guiada al Museu de Ceràmica Ruiz de Luna i una visita al taller de ceràmica de San Ginés, a càrrec de la mestra artesana Mónica García del Pino.

Algunes de les experiències exposades han estat la recuperació de l’artesania en el disseny (moda i interiorisme), els processos artesanals i els tallers visitables de la ceràmica de Talavera de la Reina (Toledo), els tallers de vidre bufat de la Reial Fàbrica de Vidres de La Granja (Segovia), el brodat dels ornaments dels animals que participen en la festa Caballos del Vino de Caravaca de la Cruz (Múrcia), les col·leccions d’artesania tèxtil del Museo del Traje del Centro d’Investigació de Patrimoni Etnològic (Madrid), la fabricació de la calç i l’ofici dels “caleros” de Morón de la Frontera (Sevilla), la tècnica de construcció de la pedra seca (Mallorca) i el pla de salvaguarda de la cultura de l’espart.

Acollir les pròximes jornades del PCI

La delegació berguedana encapçalada per l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, va expressar a l’organització la voluntat que Berga sigui la seu de les pròximes jornades de gestors de Patrimoni Cultural Immaterial (PCI). El regidor de Patum, Patrimoni Cultural i Museus va traslladar la proposta a María Agúndez i Carmen Cabrera de la Subdirecció General de Gestió i Coordinació de Béns Culturals (Ministeri de Cultura i Esport). La iniciativa ha estat ben rebuda per part de les representants de l’organisme i durant la trobada es va apuntar quin podria ser el fil temàtic de les ponències i les activitats culturals complementàries de les jornades.  

L’organització del congrés suposaria una oportunitat per mostrar les potencialitats de La Patum i la ciutat de Berga, així com per teixir vincles i compartir experiències amb altres manifestacions culturals del territori. La celebració d’aquest esdeveniment a la capital berguedana coincidiria amb el 18è aniversari de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la humanitat per la Unesco.

Les necessitats de la festa

La participació de La Patum en la III Trobada de Gestors de Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) ha propiciat que l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, s’hagi reunit el dijous, 15 de desembre, a Madrid amb Carmen Morais, vocal assessora del Secretari General de Cultura i Esport (Ministeri de Cultura i Esport) per tractar diverses qüestions sobre la festa berguedana.

Un dels temes tractats durant la trobada va ser la necessitat d’adoptar mesures legislatives que garanteixin la preservació i el desenvolupament habitual de La Patum en matèria d’emmagatzematge i manipulació de la pirotècnia. Sànchez també va esmentar la problemàtica de les limitacions sobre l’edat dels infants que participen en les comparses de foc de La Patum Infantil, tenint en compte que la competència legislativa sobre la llei del foc és estatal. En aquest sentit, s’ha posat de manifest la importància de reconèixer l’excepcionalitat de diferents manifestacions culturals que comparteixen problemàtiques similars amb la pirotècnia com les Falles de València o el Misteri d’Elx.

Finalment, el regidor de Patrimoni Cultural i Museus va esmentar la sol·licitud realitzada per l’Ajuntament de Berga per a l’obtenció dels fons europeus Next Generation per poder fer realitat el projecte de la Casa de La Patum. Des del Ministeri de Cultura i Esport han ofert assessorament i suport tècnic per a les qüestions relacionades amb la museïtzació de l’equipament que ha de servir per dignificar la festa berguedana.