La Patum de la Llar es queda a la plaça de Sant Pere

Última revisió 03-07-2023 14:23
03/07/2023

La Fundació La Llar i l’Ajuntament de Berga han anunciat que La Patum de la Llar es quedarà a la plaça de Sant Pere de Berga de cara a les pròximes edicions.

La decisió es basa en una enquesta interna realitzada per la fundació, on els usuaris i usuàries, les seves famílies i els professionals de l’entitat han donat el seu suport majoritari a mantenir la celebració de la festa adaptada en aquest emplaçament.

Emoció i evolució natural de la festa

Carme Ribera, usuària de l’entitat i patumaire de la Patum de la Llar, ha expressat l’emoció que implica aquesta decisió afirmant que “venir aquí és un salt molt gran”. Per a Dani Camps, usuari de l’entitat i ballador de La Patum de la Llar des de fa 40 anys, fer La Patum a la plaça “és una evolució normal i és positiu per l’espai, perquè es balla més bé i anem més segurs”. 

L’emplaçament de la festa

L'Ajuntament de Berga va oferir la plaça de Sant Pere per a la celebració de La Patum de la Llar amb motiu del seu 50è aniversari, però amb la intenció que aquest esdeveniment es convertís en una tradició permanent. Després de l'èxit de l'edició especial d’enguany, i tenint en compte l'oferiment del consistori, les persones implicades en l’organització de l’esdeveniment han considerat oportú quedar-se a la plaça de Sant Pere. Ivan Sànchez, alcalde de Berga, ha reafirmat el següent que “la voluntat de l’ajuntament, si se sentien a gust, era que es podien quedar per sempre més a la plaça de Sant Pere, i així serà".

Un exemple d’inclusió

Des de la Fundació La Llar, s'agraeix a l'Ajuntament de Berga les facilitats i el suport que han brindat des de sempre per a la celebració de La Patum de la Llar, reconeixent la importància d'aquest esdeveniment adaptat per a la comunitat local i per a la promoció de les festes tradicionals catalanes inclusives. En aquest sentit, Ivan Sànchez ha destacat que “La Patum és un exemple com a festa arreu de Catalunya i els Països Catalans en diferents temes. Vam ser pioners amb la prevenció de violències sexistes en l’oci nocturn i moltes festes del territori ens han anat seguint. Avui som exemple d’inclusió i la idea és transmetre a la resta de festes de cultura popular que les festes han de ser inclusives i tothom té dret a participar-hi”.

Feina i esforç durant anys

La presidenta de la Fundació La Llar, Cecília Camprubí, ha expressat també la seva gratitud i ha destacat la importància de valorar la feina de tota la gent que ha contribuït a La Patum de la Llar durant tots aquests anys. Camprubí ha afirmat que "és molt important per nosaltres valorar la feina de tota la gent que hi ha hagut rere La Patum de la Llar durant tots aquests anys... Gràcies a aquesta gent hem fet un pas més cap a la inclusió".

(*) Notícia elaborada per la Fundació La Llar.  

 

 

Ivan Sànchez, Carme Ribera, Cecília Camprubí i Dani Camps durant la roda de premsa per anunciar la permanència de La Patum de la Llar a la plaça de Sant Pere
Ivan Sànchez, Carme Ribera, Cecília Camprubí i Dani Camps durant la roda de premsa per anunciar la permanència de La Patum de la Llar a la plaça de Sant Pere
Autor: Ajuntament de Berga