L'Ajuntament de Berga edita un calendari de sobretaula amb postals dels anys vint i trenta de Jaume Huch Guixer

Última revisió 21-12-2023 11:54
21/12/2023

Per sisè any consecutiu l’Ajuntament de Berga posa a disposició de la ciutadania un calendari de sobretaula, amb les dates més rellevants en relació amb les festes i esdeveniments de la ciutat.

El calendari d’aquest any pretén traslladar-nos a diferents espais de la ciutat de Berga de fa cent anys, a través de dotze postals de l’impressor i fotògraf berguedà Jaume Huch i Guixer, il·lustrades amb textos de poetes berguedans. La selecció del material ha anat a càrrec del director de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, Abel Rubió Serrat, comptant també amb la revisió i les aportacions de Jaume Huch Camprubí, net de l’impressor i fotògraf. La Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga acollirà la presentació del calendari aquest dijous 21 de desembre, a les 19 h.  

Distribució dels calendaris

L’àrea de Participació Popular ha impulsat l’edició del calendari titulat ‘Paisatges íntims. Postals de Berga dels anys vint i trenta’ amb disseny i maquetació de Paula Gonfaus Soler. En total, s’han editat 1.500 calendaris que es distribuiran gratuïtament a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (plaça de Sant Pere, 1) i l’Oficina de Turisme (C/ dels Àngels, 7) en horari d’atenció al públic, a partir del divendres 22 de desembre.

Paisatges i versos

El calendari d’enguany proposa un petit tast de Berga a través de les postals de Jaume Huch Guixer, que va plasmar algunes de les imatges gràfiques més rellevants per conèixer visualment com era la ciutat fa un segle. Es tracta d’una mostra de les seves postals, digitalitzades per l’Arxiu Comarcal del Berguedà l’any 2017 perquè poguessin ser consultades en línia per la ciutadania.

Dotze flaixos complementats amb versos de poetes berguedans com Climent Peix, Mercè Miró, Climent Forner, Ramon Guitó, Josep Fornell, Neus Ballarà, Bonaventura Ribera, Maria Farràs, Ramon Vinyes, Guillem de Berguedà, Emili Guilanyà i Pere Tuyet. En el calendari trobem imatges de l’entrada a la ciutat (C/ Roser), la ronda Moreta, el carrer de l’hospital (plaça Dr. Saló), la plaça de la Creu, el passeig de la Indústria, la plaça de Sant Pere, l’era de Casa en Ponç, les fonts del Lledó, la plaça de Viladomat, el camp de futbol, la plaça de les Fonts i el Convent de Sant Francesc.

Passió fotogràfica

Jaume Huch Guixer (Berga, 1880-1961) va ser el benjamí de catorze germans. Després dels primers estudis, va fer l’aprenentatge d’impressor a la Impremta Torra de Manresa i, posteriorment, va incorporar-se als tallers gràfics de La Hormiga de Oro de Barcelona. Va realitzar els primers retrats abans del canvi de segle amb una càmera fotogràfica de fusta, de “campanya”. I va ser, de nou a Berga, en unes golfes que va habilitar com a galeria, al carrer de mossèn Comellas, on va fer els primers retrats, encara amb llum natural, com a professional.

El 1904, es va establir als baixos del carrer dels Àngels, 10 –llavors carrer del Golfo- on, des del 1925, hi ha cal Cisteller. L’any 1913, en casar-se amb Dolors Casellas Castellet, va traslladar la impremta i la botiga a la casa del davant, al carrer dels Àngels, 9, on hi ha encara la Llibreria Huch. A principis dels anys vint, amb la introducció de la fotografia elèctrica, que va suposar una gran innovació, va instal·lar també l’estudi fotogràfic a la rebotiga de ca l’Huch. A l’aparador de la botiga, va col·locar un rètol que deia: “Se retrata dia i vespre”.

Paral·lelament, a la seva gran dedicació al retrat, va conrear la fotografia de paisatge i de reportatge. Són nombrosíssimes les postals que va realitzar, a partir del 1905, amb fotografies de Berga i els seus entorns, algunes de les quals editades en uns llibrets que duien per títol “L’excursionista berguedà. L’any 1983, l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya va incorporar Jaume Huch Guixer a la Col·lecció Fotògrafs Catalans amb una imatge del pi de les Tres Branques.

Postal - Vista general de Berga
Postal - Vista general de Berga
Autor: Jaume Huch Guixer